“Hölgyek és urak, úgymond esküdtek! Csak egy dolgot említenék, ha megengedik. Hölgyek és urak, ez itt Csubakka. Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. Gondolják csak meg; ennek nincs értelme!”

A Monster Hunter Generations Ultimate bejelentésére lehetett számítani, mégis felkavarta az állóvizet… Ahogy már a korábbi cikkemben is írtam; a játékosok egy kicsit egymásnak estek és elkezdődött (újra) a konzol háború. Ezzel a cikkemmel nem ezt szeretném gerjeszteni, csak leírom a gondolataimat mindkét játékkal kapcsolatban, mondhatni összehasonlítom őket. Ez csak egy személyes vélemény és úgy gondolom, hogy eget rengető baromság a két játékot összehasonlítani… De akkor miért teszem? – merülhet fel a kérdés. Nos, azért, mert előbb-utóbb valaki úgyis meg fogja tenni és kell a nézettség (és a támogatások) szeretnék minden World játékost megnyugtatni, hogy a MHGU nem jelenti az Új Világ végét. De azt fenntartom, hogy ennek az egésznek nincs semmi értelme…

Szóval, a Monster Hunter Generations Ultimate egy negyedik generációs játék, valószínűleg ez lesz az utolsó negyedik generációs Monster Hunter. Úgy érzem, hogy ez a játék egy korszak méltó lezárásának készül. Ezzel szemben a Monster Hunter World az ötödik generáció első példánya amivel a CAPCOM egy eddig viszonylag új ösvényre lépett és az eladási adatok alapján ezt jól is tette.

Vegyük sorra miben fog különbözni a két játék (az alapvető játékmenet nyilván ugyan az):

  •  Mivel a Nintendo Switch jóval gyengébb teljesítményre képes mint a többi konzol és maga a játék is a Nintendo 3DS verzió portolása, ezért a MHGU grafikája jóval egyszerűbb. Természetesen nem a grafika tesz jóvá egy játékot, de nem árt ha szép… Jómagam bármikor képes vagyok leülni az MHFU elé. A képeket elnézegetve a MHGU grafikailag elég közel áll a MHFU-hoz.
  • A MHGU-ban ismét tagolt pályák fognak szerepelni. A World játékosok számára ez elég furának tűnhet, de az ötödik generáció előtt minden pálya zónákra volt tagolva és töltőképernyő választotta el őket egymástól. Ez igazából csak az első órában zavarta az új játékosokat, könnyen hozzá lehet/lehetett szokni.
  • Szintén az ötödik generáció előtt minden páncélból kettő verzió létezett (igen, tudom… alpha és beta… de ez most egy kicsit más) egy Blademaster és egy Gunner. Ha közelharci fegyverrel indulsz harcba akkor Blademaster páncél kell, ha távolságival akkor pedig Gunner. Egyedül a sisakok univerzálisak.
  • A MHGU-ben sokkal szabadabb a harc hála a különféle stílusoknak és “Hunter Art”-oknak. Mind a tizennégy fajta fegyverhez tartozik hat stílus és négy “Hunter Art”. Stílusonként eltér, hogy mennyi “Hunter Art” alkalmazható.
  • A MHGU-ben, ahogy a Monster Hunter Generatons-ben is lehetőség van a Palico irányítására az úgynevezett Prowler módban. Vadászatainkra is két Palico kísér minket amiket sokkal részletesebben szabhatunk testre mint a World-ben (nem a Palico külsejére gondolok).
  • A Monster Hunter World jelenleg (2018.05.13) nagyjából harmincöt nagy szörnyet tartalmaz, a MHGU viszont közel százat. Ezek nagy részét az előző generációk játékosok által kedvelt élőlényei teszik ki és sajnos nem valószínű hogy közülük sokat fogunk viszont látni az Új Világban.
  • Nehézség… A MHGU sokkal nehezebb a MHW-höz képest. Az ötödik generáció nagyon sok könnyítést hozott magával (pl. mozgás közbeni tárgyhasználat). Személyes véleményem alapján az ötödik generáció skill és decocarion rendszere az alapjainál van elbaszva, de ezzel még együtt lehet élni.

Szemmel láthatóan a MHGU egy jóval komplexebb játék és nagyon erős benne a nosztalgia faktor, de a negyedik generáció ezzel a címmel lezárul.

A G Rank küldetések hagyományosan egy Monster Hunter játék megjelenése után egy évvel érkezik meg az adott játékhoz, bízom benne, hogy ez a tradíció az ötödik generációban is megmarad.

Végigolvasva az eddigieket úgy tűnhet, hogy a World ténylegesen veszélyeztetve van, de nincs! Elég csak megnézni az eladási adatokat… a Switch nem produkál jó számokat és a World elérhető (lesz PC-re,) PS4-re és X-BOX-ra. A CAPCOM ezt nem hagyja csak úgy a süllyesztőbe menni.

Szerintem nem éri meg a MHGU miatt venni egy új konzolt, de persze nyilván be fogok szerezni egyet… – Nem csak a MHGU miatt! A Metroid Prime 4 is nagyon birizgálja a fantáziám.

TL:DR Az egész téma lényegében old-school vs new-school… szóval nincs értelme!

“Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni? Ennek nincs értelme!”